Sushi dari segi kesihatan..

Sushi dari segi kesihatan

  • Sushi atau sashimi merupakan makanan yang majority bahan-bahan daripada hasil laut.
  • Hasil-hasil laut mempunyai khasiat omega 3 yang sangat diperlukan tubuh badan untuk mencapai kesihatan yang optimum.
  • Namun,khasiat omega 3 adalah untuk membesarkan pembuluh darah secara automatic bagi melancarkan perjalanan darah.  Selain itu, khasiatnya baik untuk untuk menghidap penyakit arthritis dan asma.
  • Kebanyakan kandungan omega 3 boleh didapati di dalam tuna dan salmon.  Bahagian perut ikan tuna, iaitu toro, mengandungi paling banyak kandungan omega 3.
  • Selain itu, rumpai laut kering iaitu nori mengandungi zat antioksidan yang dipercayai dapat membantu mencegah kanser.
  • Kandungan kolestrol HDL yang terdapat pada makanan laut yang digunakan sebagai bahan di dalam sushi berkhasiat untuk mengurangkan risiko serangan jantung.
  • Bagi yang takut untuk memakan bahan mentah di dalam sushi, tidak perlu risau.  Hal ini kerana, sebahagian besar sebab terjadinya penyakit keracunan makanan adalah bakteria pathogen.  Semakin banyak bacteria ini di dalam makanan anda, semakin besar kemungkinannya terkena penyakit setelah memakan makanan tersebut.  Jadi, yang terkena penyakit tersebut, bukanlah bahan makanan itu sendiri ( iaitu makanan mentah pada sushi ), melainkan ia sudah dicemari oleh organisma atau bakteria
  • Menurut kajian, makanan yang tidak boleh dimakan mentah adalah seperti ayam dan burung.  Makanan hasil laut, ikan dan sayur-sayuran amat berguna dan baik untuk kesihatan jika dimakan mentah.  Hal ini kerana memasak bahan-bahan ini mengurangkan sebahagian zat yang terkandung di dalamnya.

Powered by Blogger | Converted by BloggerTheme