Sape Nak DUiT RaYa??

Salam Aidilfitri dan salam 1 Malaysia..

Hari ini aku telah mendapat rezeki daripada seorang teman seperjuangan. Terima kasih kepada beliau. Sempena dengan rezeki ini, aku berhajat untuk mengagihkan rezeki aku ini kepada semua follower dan pembaca blog aku yang tetap setia menyokong aku daripada belakang..so terima la duit ini sebagai ucapan terima kasih.




p/s : 1) kalau tak cukup bagitahu la kerana ada banyak lagi dengan aku.

2) Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua teman seperjuangan dan seluruh umat

Islam

3) Kepada mereka yang balik kampung, berhati-hatilah di jalan raya

(pesanan ikhlas daripada mr.beloved)

MaJLis BerBUka PuaSA + PeNuTuPaN IhYa RamadHAn


cuba tgk org last skali,dia dh mkn la..


























din cuba control tp xmenjadi..






















nyum2..sedapnya nasi nih..























semuanya bagaikan nak control macho..huhu
























mat yg keseorangan..















pergh..semuanya menunjukkan lagak ceria..haha

Comments Links to this post

HuKUmnya SyUBaHaH..

Salam ramadhan dan salam 1 Malaysia..

Bertemu lagi kita dalam rancangan ‘bersama mr.beloved’. sepertimana dalam post/warkah yang lepas, aku ada mengemukakan persoalan iaitu halal atau haram kah pendapatan pengiklanan melalui syarikat Nuffnang dan Advertlets.

Kini persoalan itu telah terjawab melalui perbincangan bersama-sama rakan telah merungkai sedikit penyelesaiannya. Jawapan yang paling terbaik diterima daripada seorang rakan ialah dia menyatakan hukumnya adalah syubahah iaitu ada perkara baik dan ada perkara tidak baik. Mengikut kata dia lagi, kita boleh memilih sama ada meneruskan atau menamatkan sesuatu perbuatan/pekerjaan tersebut. Dengan kata lain, pekerjaan tersebut mahu dikatakan halal tidak dan haram pun tidak. Maka dengan itu, kita yang harus membuat keputusan yang rasional dan bijaksana.

Sebenarnya perkara ini tidak hanya berhenti setakat pendapat daripada rakan aku sahaja. Perkara ini telah aku bawa dan bincangkan dengan seorang ustaz daripada Akademi Pengajian Islam. Beliau menyatakan bahawa pengiklanan yang tidak mempunyai unsur penindasan adalah halal dan setelah aku terangkan sedikit pasal pengiklanan melalui Nuffnang dan Advertlets, beliau menyatakan hukumnya adalah Syubahah walaupun kita sendiri yang klik pada iklan tersebut. Jika anda bagaimana, adakah anda meneruskan pengiklanan tersebut?? Tepuk dada, tanya selera.

Dalam kesempatan aku untuk berjumpa dengan ustaz, aku pun menanyakan satu pertanyaan lagi kepada beliau. Ok aku ringkaskan sedikit pertanyaan aku tersebut. Begini, saya semalam telah mendaftarkan diri dalam satu syarikat pengiklanan tetapi yang menjadi was-wasnya ialah saya mendapat 800 dollar sebagai bonus pendaftaran dan bonus ni terhad kepada 8000 keahlian yang pertama. Selain itu, setiap orang yang kita taja supaya menyertai syarikat tersebut, kita akan dibayar 8 dollar seorang. Tetapi yang menjadi keberatan seseorang untuk join syarikat ini ialah mereka perlu mengumpul 8888 dollar, baru mereka boleh menerima cek daripada syarikat tersebut. Perlu ditegaskan bahawa tiada bayaran dikenakan untuk pendaftaran. Apakah pendapat ustaz tentang perkara ini?? Lantas beliau menyatakan bahawa hukumnya adalah Syubahah. Setiap orang yang menyertai dan kita mendapat 8 dollar ialah sebagai upah kita dalam mempromosikan syarikat tersebut. Apakah nilai 8 dollar setiap orang yang kita dapat adalah tinggi berbanding dengan pengiklanan ubat gigi collgate yang membayar RM3.2 juta setahun kepada syarikat pengiklanan?? Anda fikir-fikirkan la perkara ini..di sini aku sediakan link website syarikat tersebut untuk anda kaji..jika ada sebarang keraguan, sila bagitahu aku…sekian sahaja untuk kali ini..

http://numenmail.com/pages/index.php?refid=ayeserati

HaLaL ATaU HaRAm??

Salam ramadhan dan salam 1 Malaysia..

Hari ini aku mempunyai satu persoalan yang bermain di dalam benak fikiran aku. Dari tadi aku duk fikirkannya sampaikan aku ada meminta pendapat dan nasihat daripada kawan-kawan tentang persoalan tersebut. Apakah persoalan tersebut?? Aku akan cuba ringkaskan sikit persoalan tersebut. Sebenarnya begini, jika sesiapa buka blog aku, aku akan mendapat RM0.001 daripada syarikat pengiklanan. Daripada pemerhatian aku, ‘income’ akan bertambah jika aku membuka blog aku sendiri. Maknanya jika aku membuka blog aku sendiri sebanyak 5000 kali, aku mendapat RM5. betul tak matematik aku nih.

Tadi timbulnya satu persoalan dalam benak fikiran aku akibat teguran daripada seorang kawan iaitu halal ke pendapatan aku?? Teguran tersebut membuatkan aku terpinga-pinga kerana aku sendiri pun tidak tahu tentang hukumnya. Lantas aku tidak menjawab teguran tersebut.

Sekarang aku memerlukan pendapat dan nasihat daripada seorang yang pakar dalam perkara ini dan orang yang paling layak ialah bakal ustaz atau ustaz. Jika halal, akan aku gunakan pendapatan aku nih sebaik mungkin dan jika ianya haram, sila nyatakan kenyataannya. Tetapi menjadi persoalan jugak, jika ianya haram, bagaimana dengan ‘income’ yang datang melalui orang yang buka blog aku kerana ia bercampur aduk.

Perkara ini juga mendedahkan rahsia bagaimana menjana pendapatan melalui pengiklanan ‘Adver*****’ sepertimana aku pernah membicarakan sebelum ini di dalam post aku yang lepas. So anda fikirkan la soal halal ke haram sebelum mempraktikkan cara tersebut.

Akhir sekali, aku berharap sangat jika ada sesiapa yang boleh menyelesaikan perkara ini. Kepada pembaca aku yang setia, sila tinggalkan komen anda sama ada di dalam shoutmix atau post comment. Kerjasama anda diucapkan ribuan terima kasih. sekian

Tip BerBelanJA di BULan RamaDhaN

Salam Ramadhan dan salam perpaduan. Hari ini aku berbesar hati hendak berkongsi tips berbelanja pada bulan Ramadhan. Maafkan aku kerana agak lewat untuk mengemukakan tips ini. Aku tahu hari raya akan bakal menjelma tidak lama lagi namun bagi aku tidak salah untuk aku berkongsi tips ini dengan anda semua. Puasa kan ada 9 hari lagi, betul ke tak??

Apabila bulan puasa tiba, maka seperti biasa bazar-bazar ramadhan yang menjual pelbagai juadah berbuka puasa pun dilihat meriah di sana -sini. Sudah tentulah apabila mengunjungi bazar ramadhan dalam ketika perut kosong benar-benar menguji nafsu dan tabiat berbelanja kita. Menurut kajian, ketika keadaan perut kosong seseorang itu lebih mudah berbelanja dengan berlebihan berbanding dalam keadaan perut yang kenyang. Oleh itu, adalah lebih baik kita senaraikan dulu apa sahaja keperluan perbelanjaan untuk berbuka puasa lebih awal iaitu ketika perut kita baru sahaja diisi dengan makanan. Contohnya, senarai keperluan untuk berbuka puasa telah disediakan lebih awal iaitu pada malamnya atau pun selepas selesai bersahur. Dengan cara itu, sekurang-kurangnya kita dapat menyenaraikan keperluan dengan lebih rasional berbanding ketika perut kosong di siang hari yang lebih banyak menyenaraikan kemahuan menurut nafsu dan bukannya keperluan sebenar kita.

Akhir kata, bijaksana la dalam berbelanja. Beli ikut keperluan dan bukannya ikut kemahuan. sekian

TARikh KERaMaT..


gambar hiasan semata-mata

Seperti yang dikatakan dalam post yang lepas, aku mengalami dilema untuk memilih ganti nama diri aku sama ada ‘penulis’ ataupun ‘aku’. Kini ia telah dapat diselesaikan coz setelah fikir balik, penggunaan ‘aku’ adalah lebih bertepatan di dalam blog aku kerana pengguna ‘penulis’ mungkin sesuai kepada tulisan yang lebih bersifat ilmiah. Di sini aku hendak mengucapkan terima kasih kepada seseorang yang telah meninggalkan komen dan pendapat beliau dalam post yang semalam tetapi aku amat berharap jika beliau menggunakan id atau username.

Sebenarnya hari ini aku sangat gembira kerana aku telah menemukan cara untuk meningkatkan income aku melalui Advertlet. Walaupun advertlet menawarkan cos per click (CPC) yang rendah tetapi aku mampu tersenyum kerana sekarang aku sudah memperolehi RM3.25 berbanding dengan pendapatan nuffnang aku yang hanya berjumlah RM0.50. untuk pengetahuan anda semua, sebenarnya aku sudah mengiklan iklan nuffnang sekian lama tetapi aku tidak tahu apa masalahnya menyebabkan aku hanya memperolehi income yang rendah walaupun pada masa tersebut aku dilabelkan ahli glitterati. Untuk pengetahuan anda lagi, aku sebenarnya baru sahaja mendaftarkan diri untuk mengiklankan iklan Advertlet dan sempena tarikh keramat 9/9/2009, aku berjaya merungkai bagaimana untuk menambahkan pendapatan melalui iklan tersebut. Namun begitu, aku belum bersedia berkongsi ilmu ini dengan sesiapa tetapi insyaAllah akan aku kongsi dengan anda jika aku sudah bersedia mendedahkan caranya ok. sekian

Comments Links to this post

HAri RAya SeMakiN HaMPir..

Sedar dalam tidak sedar kita sudah 19 hari berpuasa dan Hari Raya Aidilfitri pun semakin hampir dengan kita iaitu lebih kurang 2 minggu daripada sekarang. Dalam benak fikiran penulis sekarang ini hanya fikirkan halaman kampung sahaja. Apakah tidaknya kerana kawan-kawan penulis sudah mula memperdengarkan lagu raya pilihan masing-masing. Sebenarnya perkara ini turut melibatkan diri penulis sendiri apabila beliau sering memasang lagu ‘balik kampung’ nyanyi arwah Sudirman Haji Arshad dan lagu ‘suasana hari raya’ nyanyian Syarifah Aini yang menjadi lagu favourite penulis menjelang hari raya. Sungguh indah lirik dan nada yang dinyanyikan hingga membuatkan gelombang dalam badan diri penulis membuak-buak, menyeru penulis lekas pulang ke kampung. Tetapi di telinga penulis sering terngiang-ngiang pesanan daripada mak beliau agar berhati-hati di jalan raya.

Penulis amat menghargai pesanan dan nasihat mak beliau kerana penulis amat menyayangi orang tuanya terutama mak beliau. Hal ini kerana seperti yang diceritakan dalam post yang lepas, mak beliau penah mengalami kemalangan jalan raya dan beliau hampir kehilangannya. Sekarang alhamdulilah mak beliau dah semakin sembuh dan mampu tersenyum semula. Senyuman tersebut membuatkan diri penulis amat bahagia tidak terperi. Apabila mengenangkan peristiwa itu, penulis juga teringat akan pesanan daripada beberapa kenalan penulis. Kata mereka, hargailah dan berbaktilah orang tua kita selagi mereka masih bernafas. Penulis terasa sebak apabila memikirkan perkara tersebut kerana penulis merasakan beliau belum cukup berbakti kepada orang tuanya. Bayangkanlah kita sebagai anak senang-senang minta duit dengan orang tua kita. Jika dibagi rm10 dikatakan tidak cukup, rm50 juga dikehendakinya dan terpaksalah orang tua itu teraba-raba mencari duit tersebut. Menjadi persoalan dalam diri penulis, adakah kita mampu memberikan duit kepada orang tua kita jika kita sudah bekerja tetapi sebenarnya penulis silap. Orang tua kita bukanlah mengharapkan duit daripada kita, yang sebenarnya mereka mahu melihat kita berjaya dalam hidup iaitu dari segi dunia dan akhirat serta mampu menjaga mereka sebelum mereka menghembuskan nafas yang terakhir. Kadang kala kita alpa dengan perkara ini. Cara mengatasinya ialah kita hendak saling memperingatkan kawan-kawan dan kenalan kita agar tidak harus hanyut hingga melupakan pengorbanan dan jasa ibubapa mereka.

Akhir sekali penulis ingin mengucapkan terima kasih kepada teman-teman seperjuangan kerana telah memberikan banyak nasihat kepada penulis. Di sini juga penulis ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada mereka yang telah menyokong penulis daripada belakang kerana sentiasa mengikuti perkembangan blog penulis sehinggakan penulis bersemangat dalam cuba menghasilkan penulisan yang baik..sekian

P/s : 1. Jika terdapat kesalahan bahasa dan ejaan, sila beritahu penulis.

2. Perhatian juga!! Sebenarnya penulis dalam dilema dalam memilih kata ganti nama
sama ada menggunakan ‘aku’ atau ‘penulis’. Sila tinggalkan cadangan anda..

3. Kepada pembaca blog penulis yang tidak mempunyai akaun blogger, sila tinggalkan komen anda di shoutmix penulis.

TRanSLATor BloG..

Salam ramadhan dan salam perpaduan daripada penulis, hari ini penulis berbesar hati hendak berkongsi satu tool dengan saudara/saudari semua. Adakah anda tahu bahawa keahlian blogger bukan hanya terhad di sesebuah negara sahaja tetapi ia sebenarnya mempunyai keahlian seluruh pelusuk dunia. Maka dengan ini penulis ingin berkongsi dengan anda tentang tool yang agak menarik bagi penulis kerana ia membolehkan hampir semua pembaca atau pemblogger daripada luar negara membaca artikel atau makalah anda walaupun anda menulisnya dalam bahasa Melayu. Tetapi perlu diingat!! Translate hanya berlaku jika anda menulis dengan bahasa Melayu baku sahaja.

Oleh itu, di sini sy sediakan link untuk anda melihat bagaimana cara memasang tool ini di blog anda dan seterusnya menggunakannya

http://ady.via.my/2009/07/tutorial-translator-blog.html

Comments Links to this post

KeHaDiRaNNya MeMBawA SiNAr..

Tepat jam 2.42 p.m pada tanggal 7 September 2009 bersamaan 17 Ramadhan, penulis telah menerima satu mesej daripada kakak beliau..bermain dalam benak fikiran kenapa tiba-tiba kakak mesej..penulis terus memonolog dalaman...tanpa berlengah lagi penulis pun membuka peti inbox mesej beliau..alangkah gembiranya penulis apabila beliau telah menerima satu khabar yang gembira..suatu khabar yang bukan hanya mengembirakan keluarga penulis malahan sanak saudara penulis…

Apakah khabar gembira tersebut?? Sebenarnya khabar gembira yang dimaksudkan ialah penulis telah mendapat seorang anak saudara perempuan..khabar ini penulis telah kongsikan dengan rakan-rakan penulis..penulis kelu tidak tahu macammana untuk menunjukkan kegembiraan tersebut tetapi tuhan sahaja yang tahu perasaan penulis ketika ini..

Sekarang dalam fikiran penulis, penulis ingin meletakkan nama anak saudara beliau dengan nama Nur Aisya Umaira..alangkah comelnya nama tersebut..tetapi diri penulis sedar bahawa penulis hanya mampu memberikan cadangan dan yang layak menentukan nama bayi tersebut ialah ibu bapa mereka…

Akhir sekali, penulis ingin mengucapkan tahniah kepada abang dan kakak coz telah mendapat cahaya mata yang kedua..penulis juga berharap agar cadangan nama yang diberikan beliau diterima..doa-doakan la yer kawan2 ..di sini penulis akan melampirkan beberapa gambar yang berkaitan..


alala comeynya dia..hehe

hmm..pose yg manja dr dia..tomey2

p/s : penulis xsabar2 mahu kahwin n mendapat anak secomel ni tetapi beliau tiada kemampuan lagi dari segi nafkah zahir,malahan calon isteri pun xde lg...hehe

ThaNK U SeVEn..

Hendak dijadikan cerita, ada seorang pemuda yang baru je pandai bercakap Inggeris. Perkataan yang dia tau plak seperti ; ok never mind, thank you, one, two, three, four five, six, seven dan bye-bye

Pada suatu hari pemuda ini bergegas hendak ke tempat kerjanya sebab terlewat, sambil membawa beberapa barang. sedang asyik dia berjalan laju tiba-tiba dia terlanggar seorang mat salleh. Habis jatuh barang yang dibawanya, mat salleh itu pun membantu pemuda itu mengambil barang-barangnya yang jatuh.

Pemuda : ( inilah peluangku untuk menguji kehebatanku berbahasa inggeris ) katanya
dalam hati.
Mat salleh : Oh, I'm sorry
Pemuda : It's ok, never min. Thank you.
Mat salleh : Thank you too.
Pemuda : ( hmm..lepas two, mesti three ) thank you three.
Mat salleh : ( hairan ) what for?
Pemuda : ( four..four hmm five ) thank you five.
Mat salleh : Are you sick?
Pemuda : ( alamak, lepas sick.. seven dan lepas seven aku tak tau dah.. mesti mau cabut ) Sambil
mengambil barangnya... pemuda itu pun berteriak dari jauh .. Thank you
seveeen! bye-bye .
Mat salleh : ( bingung dan kehairanan )



p/s :

cerita ini dipetik daripada seorang rakan seperjuangan..walaupun ianya sekadar lawak
namun terdapat unsur sindiran kepada mereka yang lemah berbahasa Inggeris..hal ini turut terkena tempias kepada diri penulis sendiri kerana beliau agak lemah dalam berbahasa Inggeris..sekian

SiFu & ToNGGa...an..an..an..


Baru-baru ini penulis berkesempatan untuk menonton sebuah lagi filem komedi arahan Prof. Madya A. Razak Mohaideen (FDAM) yang bertajuk SIFU & TONGGA..filem ini dah lama kat pawagam tetapi penulis baru hendak menontonnya. Bagi penulis, cerita ini mempunyai keunikan tersendiri coz terdapat banyak lawak yang bersahaja daripada Saiful Apek dan Nabil Raja Lawak 2..apa yang pasti latah diorang membuatkan penulis tergelak sorang2..

Selain itu, filem ini juga sesuai ditonton oleh semua khalayak masyarakat coz ia ada memaparkan sedikit unsur pengajaran supaya tidak menceroboh hak asasi orang lain. Filem ini juga boleh mempengaruhi seseorang melalui watak yang dilakonkan dan perkara ini ditujukan kepada diri penulis sendiri apabila penulis habis bercakap dengan seseorang, beliau akan mengakhiri ayatnya dengan ‘an..an..an..tongga’ mengantikan ayat ‘kan kan atau betul x?’..

Akhir sekali penulis nak bagi bintang atau tahap kepuasan menonton terhadap filem ini dan penulis dengan bangga memberikan 4 bintang..biasa la kan..an..an..tongga, penilaian terhadap sesuatu tidak boleh diberi markah penuh coz kekadang kita menipu (dipetik daripada ayat ketua jajahan Kota Bahru, mantan bos penulis semasa penulis menjalani latihan praktikal)..sekian

MeNGinTai PeLuaNG BisNes..

Salam ramadhan kepada pembaca blog aku…

Diam xdiam dah 13 hari berpuasa yer..rasanya lom terlambat untuk aku mengucapkan selamat menyambut ramadhan kepada smua teman seperjuangan khususnya pembaca blog aku nih..

Tujuan aku menulis entry ni adalah untuk mempromote bisnes yang aku sedang buat sekarang ini. Untuk pengetahuan korang, aku sebenarnya kurang berminat dengan bisnes umpama seperti ini. Bukan apa kekadang modal yang diperlukan tidak mampu dibayar oleh kebanyakan orang terutama student mcm aku nih..

Tapi entah kenapa naluri aku begitu kuat untuk mencuba menjalankan bisnes ini, seperti ada suatu aura yang menyeru suruh aku join bisnes nih. Ishhs, xkan setan la plak kan suh aku join..wakaka

Sebenarnya aku begitu tertarik dengan bisnes planning dia. Seorang join bwh kita, kita akan dapat rm5 dan kalau ada 10 orang join dh dapat untung kan rm30 coz modalnya cuma rm20 seumur hidup. Lagi satu bisnes ni menggunakan sistem downline, jika orang bawah kita dapat prospek n diaorang join, orang bawah kita tentu dapat rm5 seorang dan lebih menarik kita pun dapat komisen rm2 seorang.

Adakah anda berasa rugi join bisnes ni?? Tidak jika anda berusaha mendapatkan prospek.

Jika dibandingkan dengan bisnes yang bermodal besar, bisnes ni lebih terjamin cz risiko untuk rugi hampir 0%. Tidak salah kita mencuba kan, pengalaman yang akan mengajar kita.

Jika anda berminat atau mempunyai pertanyaan, sila contact aku

Disini aku sediakan link untuk maklumat lebih lanjut

http://jomrm.com/?ref=475

Comments Links to this post
Powered by Blogger | Converted by BloggerTheme