Mama N Adik ExCidenT..

Kring..kring..HP aku kedengaran hingga mgejutkan aku drpada tido..owh alarm rupenya..aku ingatkan sape la yg kol..aku pn bangkit n terus g mandi..hari ni ade klas pe ya, owh ade klas metodologi kol 9..hari ni mcm semangat ckit nk p klas, xtau nape..so aku p awal ckit..aku tiba kt fakulti dlm kol 8.45..selalunya kol 8.45 aku bru btolak..aku rasa aneh sgt semangat aku pada hari 2..sehingga tiba2..

KEJUTAN

Kring..kring…HP aku kedengaran lg..eh kenape tiba2 kakak aku call pg2 ni..

Aku : assalammualaikum

Kak ya : waalaikummusalam (dlm keadaan menangis)

Aku : nape ni..ada masalah ke

Kak ya : fizu, ma excident..dia pecah kepala N sekarang koma..

Aku : (kelu)…

Cmner erk..aku mesti blk dgn secepat mgkin..sedang2 benak fikiran aku bputar2..Abg aku call. Dia tanya nk blk ke x..aku ape lg, terus blari meninggalkan fakulti…rmai jgk kwn2 yg perasan aku meninggalkan fakulti dgn tgopoh-gapah..ade yg btanya tp aku xsempat tuk mejelaskannya…aku terus blari ke kolej kediaman tuk mgemas pkaian aku..selepas selesai aku call abg aku, dia ckp nk amik kereta dlu kt putrajaya..jd tpaksa la aku tunggu..lebih kurang kol 11, abg aku tiba..aku terus menerpa ke arahnya N ktaorg terus btolak ke Kelantan…dalam pjalanan pulang, rmai jgk kwn2 yg mesej tanya keadaan mama aku..thank la kepada smua kwn2 aku cz prihatin..aku amat hargainya..lebih kurang kol 12, aku call kakak aku tuk btanya keadaan mama aku..alhamdulilah ma dh sedar drpada koma..aku bsyukur sgt2…

Lebih kurang kol 6, aku smpai ke kelantan N kitaorg terus ke hospital..apabila smpai, aku p melawat mama aku..aku tengok dr segi fizikal xde la teruk sgt cma dia pecah kepala N matanya lemban..aku juz memerhatikannya, aku xbcakap spatah pn..tiba2 mama aku mgadu sakit kt bhagian lutut, tiba2 air mata aku terus mgalir dgn derasnya hingga aku xdpat menahannya..aku blari meninggalkan ruangan katil mama aku N mencari tempat tsorok agar aku dpt menangis sepuas2nya…ketika e2, aku xboleh mdengar or tgk keadaan mama aku, aku jd xtidak keruan N air mata aku deras mgalir mbasahi pipi..kakak aku ade dtg kepadaku N memujuk aku supaya btenang namun aku xboleh menahan perasaan..aku terus menangis tanpa mhiraukan keadaan sekeliling..

selepas puas menangis spuas-puasnya, aku baru teringat adik aku pn excident gak..so aku pn p la jenguk dia..dia duk kt wad anggerik..cari pnya cari jumpa adik aku..dia sedang nangis cz lapar..kakak aku ckp sebelum excident, adik juz mkn sekeping roti je..aku renung je adik aku, aku lihat dari segi luaran, luka dia xde la teruk sgt..juz calar2 n lembam2 je..alhamdulilah..

ni la pic adik aku selepas excident,comey kn..hehehe

Comments Links to this post

KSK-PeNaT TaPi BeRBaLoi..
























































































































Tepat kol 8 td, aku bkumpul bsama ahli Khidmat Siswa Kinabalu (KSK) untuk btolak ke Perkampungan Org Asli Batu 16, gombak..tujuan kitaorg ke sana tuk mgadakan maljis perasmian..

Selepas selesainya majlis perasmian oleh Tok Batin (Ulang Bin Sipang), beliau mgajak kitaorg p ronda kampung, aku agak excited bila anak buah Tok Batin mgajak kitaorg ke sungai..dah lama aku teringin nak mandi sungai..akhirnya tercapai gak..


elok2 mlintas anak sungai 2 tau..t ade yg basah kuyup xtau..huhu

Farhan ngah meleaderi ajk2 lain..huhu..baik2



pemandangan sekitar jeram or sungai kt perkampungan tersebut..


agak seksi ya pic ni..huhu

sape la dak yg berendam dlm air 2..huhu
jap lawei,aku nk pkai sluar ni dlu..huhu

selsesai je mandi, kitaorg p tgk pemandangan sekitar perkampungan tersebut..contoh pokok2 herba N segala mcm jenis pokok2 hutan



Tuk pgetahuan korang, perkampungan ini bdekatan dgn pusat pyelidikan UM..jd kitaorg xlepas pluang amik pic kt c 2 sebagai kenang-kenangan..

ni lah geng2 jambu kolej kinabalu
aku bgambar bsama 2 org insan bergelar anuar..


with my rumate..azmal

Comments Links to this post

MaMa BikiN SuSpEn..

Krring!! Krring!! Hp aku bdering..

Aku : hello,sape ni?

? : mama ni..

Aku : o ma upenya, ingatkan sape..ni no sape??

Mama : ni no abah yg bru..

Aku : o mcm 2..nape call? Rindu ke?

Mama : ni hah nak bgthu,ade smpai surat dr mna entah..

Aku : tgk la dr mana..

Mama : daripada pjabat tanah

Aku : ape yg diorg ckp?

Mama : dukacita dimaklumkan pmohonan penempatan LI anda ditolak

Aku : nape lak? Hari 2 diorg dh hantar ckp lulus ( gelabah n naik angin)

Mama : xtau la nape

Aku : bg no pjabat dia..nak tya..

Mama : ok


Tuttt!! Tuttt!!

Aku : hello, sy ni plajar drpd UM n ade memohon penempatan kt pjabat encik

Encik : oh yeke..jd apa yg boleh sy bantu??

Aku : kenapa pjabat tanah menolak pemohonan (xsempat ckp..)

Encik : kejap2..kt sini bukan pjabat tanah..ni kekwa

Aku : hah yeke..sori la sy tsilap..

Encik : ok2 xpe..hehe (gelak)


Tuttt!! Tuttt!!

Aku : mama!! Td bukan surat drpd pjabat tanah la tetapi kekwa

Mama : hah yeke? Mama xtau cz dia juz wt nama singkatan..

Aku : mama wt org gelabah je..xpe la bkn salah mama..

Mama : ok..hbs 2 cmner?

Aku : org tetap nk wt LI kt pjabat tanah la..

Mama : ok

Aku : klu ade surat ag, contat org..

Mama : imsyaAllah

Comments Links to this post

Alam MisTiK..


Kisah yg aku nak ceritakan ni blaku masa aku darjah 4..tarikhnya aku xingat, almaklum la kisah ni dh lama blaku..kjadian ni bermula apabila aku p rumah member aku untuk sembang2..selepas bsembang dgn kwn aku, tiba2 tlintas di benak fikiran aku nak mkn aiskrim..jd aku mgambil basikal lerun aku N terus memecut meninggalkan rumah kwn aku..dalam pjalanan ke kedai, tiba2 aku terpandang sesuatu benda..setelah aku mbuat pgecaman, mata aku xsilap..di hadapan aku terdapatnya seekor harimau..aku terus mbrek basikal..aku tgk harimau 2 sedang mbersihkan diri di atas jalan raya..dalam beberapa saat kemudian, harimau tersebut perasan aku sedang memerhatikannya..apa lagi kecut perut la aku..aku ingat harimau 2 bangun nk menerkam aku tp rupanya dia nak melarikan diri..then harimau 2 pn terus melompat ke dalam semak bhampiran dgn rumah kwn aku yg lain..niat aku untuk p beli aiskrim tbantut, aku terus p umah kwn aku untuk mberitahu kejadian tersebut tetapi kwn aku mcm was2 je bila mdengar cerita aku..nak percaya or xnak percaya tpulang la tapi hanya tuhan saja yg tau kebenarannya..then aku balik rumah, aku bagitahu kt family aku, diorg percaya cerita aku N diorg ckp binatang yg aku lihat e2 bukan harimau btl tetapi harimau jelmaan..btl ke x?..waallahuaalam..untuk pengetahuan, kampung aku bukannya kt kawasan bukit tetapi pinggir Bandar N kemungkinan untuk harimau menjadikan habitat peratusnya hampir 0%..

Seminggu selepas kejadian, aku mendapat berita kakak kwn aku telah dirasuk dgn benda halus..aku ingin sendiri melihat situasi namun trauma aku masih belum hilang lg, jd tpaksa aku cancel..then aku dengar pbualan org2 kampung mberitahu datuk kwn aku ade memelihara ‘saka’..btl ke x, aku xpasti..bila aku pk balik, kejadian yg menimpa kakak kwn aku mpunyai kaitan dengan kejadian yg telah aku alami..mungkinkah datuk kwn aku memelihara ‘saka haiwan’?? hanya tuhan N org yg bkaitan je yg tau..

Comments Links to this post

KTMB-blk kmpng

Dah lama aku xupdate blog aku..tiba2 malam ni mcm nk try update la blog..sbnrnya aku xtau nk cite pasal ape (xde idea)..setelah aku pk nk tulis pasal pe, tetiba idea dtg..oh ya lupa nk cite pasal pgalaman aku semasa aku blk rya cina bru2 ni..

Sebelum blk kg, aku,din n anuar decide nk naik KTMB..xtau la idea ni dtg dr sape..bermain di fikiran aku, adakah kwn2 aku yg lain xnak join..aku pn btanya kepada beberapa org kwn aku tetapi hanya jwpan negatif je aku terima..xpe la mgkin diorg nak naik bas..maklum la bas kn lebih efektif cz hanya mgambil masa 8 jam je tuk smpai ke kelantan sedangkan train mgambil masa lebih kurang 13 jam tuk smpai..

Bagi memudahkan kitaorg untuk berborak, aku telah mbeli seat yg mpnyai meja..sebenarnya seat yg ade meja khas tuk 4 org,. jd mgkin ada org lelaki or popuan yg akan duduk semeja dgn kami..pada mula aku beriya2 nak duduk sebelah seat yg kosong e2 cz mana la tau awek comel ke duk sebelah aku (biasa la dak nakal..hehe) tetapi disaat akhir aku mgubah fikiran dan aku bg kt kwn aku tempat tsebut..kwn aku ade mgacah aku, dia ckp xnyesal ke klu dak popuan comel duk sebelah dia..aku juz tersenyum je..train terus bgerak smpai ke kajang..mataku terus meliar kearah tempat duduk sebelah kwn aku, suspen gak cz ia msh kosong…train terus bgerak N bergerak, tiba2 aku rsa nak pergi ke tandas..setelah selesai aku terus blk ke seat aku..aku tgk wajah kwn aku menunjukkan kehampaan yg teramat sgt N disitu aku faham..bla aku memandang kearah seat yg kosong td, terdapatnya sekujur tubuh seorg lelaki yg agak gempal sdikit..dlm hati aku terus tgelak..aku dpt rasakan kwn aku dpt mdengar gelakkan aku N dia terus tgelak ..then aku dgn din borak la, cite pasal kisah masing2 hingga mgantuk..eh xde dgr suara anuar pn myampuk, rupa2nya dia dh tdo dr td..xpe la mgkin dia penat…

Din mbuatku tgelak smpai tbahak2..ape yg dilakukan din??

Biarlah la ia mejadi rahsia aku, din N anuar…tetapi jika din ingin mceritakan kepada kwn2, aku xde hal..

Bersambung….

Comments Links to this post
Powered by Blogger | Converted by BloggerTheme