No TiTLe, PK la SNdirI..

Salam sejahtera semua..ape khbar korang smua?? aku harap korang smua sihat n berbahgia bsama org yg tsayang.. pada waktu ini, jam menunjukkan pukul 2 pagi tetapi mataku belum btl2 mgantuk..hari ni merupakan hari pembebasan@kemerdekaan aku daripada exam..aku tsangat tension cz paper last aku xleh nk jwb dgn penuh kyakinan cz aku tsilap spot soalan..e2 la padahnya study last2 minute n harapkan soalan spot tp aku harap aku dpt mcapai target pada sem ni..hal ni cz sem2 lepas result aku amat mgecewakan..kwn2!! doakan aku bjaya erk..

Seperti korang kthui, aku bkn la seorg penulis yg baik..jd bnyk la kelemahan n kekurangan yg aku miliki..kenyataan ni adalah btl kerana status aku sbgai seorg pelajar..knpa aku berbicara begini??..mgikut pemerhatian aku, istilah pelajar merujuk kepada seseorg yg menuntut ilmu bg perbaiki kelemahan n kekurangan yg tdapat pada diri sndiri..btl kata org, tanpa ilmu kita akan mjadi insan yg lemah n mgkin dipandang rendah oleh org lain..dlu aku pernah berbahas dgn kwn aku ttg satu kenyataan yg aku keluarkan iaitu manusia dilahirkan bodoh..mgkin kenyataan aku e2 adalah kasar tp aku xtau bagaimna nk myatakan kenyataan tersebut secara halus..berbalik kepada perbahasan td, tnyata aku silap dlm mtaksir n mgeluarkan kyataan tersebut....mgikut pendapat seorg kwn aku iaitu S, dia mgatakan manusia xdilahirkan bodoh cz ia dpt dilihat dlm Al-Quran n al- Hadis. selain itu, kenyataan manusia dilahirkan bodoh dpt disanggah dgn merujuk pada waktu kita mjadi bayi. semasa bayi, manusia telah dianugrahkan Allah s.w.t akan bahasa dgn cara tsendiri..cnthnya dpt dilihat ketika bayi lapar, dia akan menangis. pkara ni jelas menunjukkan manusia e2 xdilahirkan bodoh..tp dr mnanya terhasilnya istilah bodoh?? mgikut pendapat S, istilah bodoh terhasil drpd ciptaan manusia yg cerdik n aku bstuju dgn pndpt dia..hasil kajian yg telah dijalankan aku sndiri, aku telah melihat manusia perlu mgalami proses pembelajaran ilmu n sosialisasi untuk mjadi insan yg smpurna.... ilmu pula boleh dibahagikan kepada 2 iaitu ilmu dunia n akhirat..kedua2 ilmu ni harus bergerak secara seiring atau seimbang demi memenuhi tuntutan peribadi n agama..di sini aku ingin mgucapkan jutaan terima kasih kpda S kerana sudi bkongsi pendapat dgn aku..(thank,arigato sari mas,sey shye,terima kasih,vanikam)

Sebelum terlupa, aku skrg dlm proses untuk belajar bagaimna mentafsir sifat2 pada manusia..Awas kepada kwn2 aku cz korang akan mjadi bahan eksperimen aku..hehe..sbnrnya aku ingin mgkaji diri sndiri tp ia kurang praktikal cz kdg2 kta xsdr akan kekurangan yg tdpat pada diri sndiri..skrg aku tgh blurr untuk mcari pndekatan @ method yg boleh digunakan untuk wt kajian ini..klu korang ade idea, korang leh cntat aku kt YM..ok la d c2 saje la coretan aku pada pagi ni..yg baik dtgnya dr Allah swt n yg buruk dtgnya dr kelemahan aku sndiri..Assalamuaikum w.b.t

Comments Links to this post

HoBI..

Hari ni aku nk bcakap pasal hobi..smua org thu kn ape e2 hobi? bg pendapat aku, hobi ialah satu aktiviti yg mjadi favourite aku pada time aku free..tuk pngethuan, aku mpnyai bnyk hobi n hobi aku sering btukar2 mgikut tmpt aku stay..antara hobi aku jika aku duk umah ialah meronda kampung dgn motor kesayangan aku..bkn sebuah dua kmpg yg aku ronda..kadang2 smpai 10 buah kmpg..huhu. klu nk thu, klu 1 hari aku xg ronda kmpg, aku rsa cam xlengkap je hari 2..sampai mcm 2 skali..smpaikan ade kwn aku ckp aku ni cam tuk penghulu yg mjaga kmpg n xkurang jgk ckp aku ni bekerja dgn JUJ (Jabatan Ukur Jalan). eh ade ke jabatan ni kt Malaysia..hihi

Hobi kedua aku ialah memancing ( bkn memancing popuan tau..hehe). kawasan memancing yg paling aku ska adalah kt pinggir laut (atas batu Pengkalan kuala Ta'ba, sempadan Mlysia-Thai)...jarak umah aku ke tempat ni mgambil msa lebih kurang 45 minit dgn motor...aku ska kwasan ni cz hasil tangkap yg aku perolehi agak memuaskan...antara ikan yg mjadi buruan aku ialah ikan kempas, belanak, kerapu dan kintan..umpan yg aku gna ialah anak udang laut..cz memancing mejadi hobi aku, aku snggup bbelanje besar untuk mbeli pkakasan..antara pkakasan tuk memancing adalah seperti joran, kekili, timah, mata kail, pelampung, umpan plastik dan bnyk ag la..klu nk senarai, tkt xckp ruang lak..huhu..selain kawasan pinggir laut, aku juga gemar memancing kt sungai kelantan..antara buruan aku kt kawasan e2 ialah udang galah..

Hobi aku yg ketiga ialah picnic..antara kawasan yg mjadi kegemaran aku tuk picnic ialah kt kawasan pntai Tok Bali, Kelantan. tuk e2, aku penah myewa chalet kt Permai Beach Resort dan Muara Bearch..dalam byk2 kawasan chalet, aku sgt ska kawasan kt Permai cz kwasannya mmg permai N sesuai tuk berkelah bsama family or kwn2..selain kawasan pantai, aku juga kerap pergi ke kawasan perkelahan air terjun N jeram..cnth tempat yg penah aku g ialah Jeram Linang, Jeram pasu, N Lata Tembakah..sbnrnya bnyk tempat ag tmpt yg menarik tp aku xpenah lg mengunjunginya..insyaAllah jika ada kesempatan aku akan pergi ke tmpt tsebut..

Hobi yg keempat ialah berjoging+ronda2+bgambar dalam kawasan Universiti Malaya..sbnrnya ini adalah hobi bru aku sejak 2 mggu kebelakangan ini..aku sangat enjoy terutama jika ade kwn yg turut serta dlm aktiviti ini..selain dpt myihatkan badan, ia dpt mgeratkan hubungan antara kwn…

Sebenarnya, seperti yg telah aku ungkapkan, aku mpunyai banyak hobi..antara hobi lain aku ialah berenang, main bowling, main game N merempit (kadang2 tp skrg da hmpir pencen..huhu)…ok la di c2 saje la coretan aku kali ini..sbnrnya aku bz dgn exam tp e2 la aku setiap sem mcm ni (buat2 xtau)..bkn pe xnk tension..huhu...study2, chayok n korang smua doakan aku bjaya erk..amin

Comments Links to this post

MaLaNG, ThAnK N SoRi..

Hari ni merupakan hari yg malang bg aku..nk thu x nape?? aku tbabas dlm buaian mimpi hinggakan aku xtsedar yg aku da tlewat tuk mhadiri exam..da la hari ni merupakan 1st paper aku exam tp sdh mbuat onar..

Sbnrnya xde la lewat sgt aku bangkit dr tdo cma aku mpnyai mslh pgangkutan tuk ke dewan exam..tba2 aku mjadi kalut n gelabah smcm cz jam menunjukan kol 8.15 sedangkan exam kol 8.30..ni la 2nd aku hmpir tlewat tuk exam gara2 ska tdo sblh pg..huhu..dlu kjadian ni penah tjadi kt aku msa f3..msa 2 aku mduduki exam PMR tp alhamdulilah aku dpt cntrol keadaan msa 2..

Erm berbalik pula kepada kisah hari ni..dlm kekalutan tuk ke dewan exam..jiwa n perasaan aku tba2 mjadi kcau..kepalaku bpusing2 mcari jalan tuk pergi ke dewan exam dgn cepat..aku cba cntat kwn aku tp dia da ade kt sna...aku cba pujuk dia dtg amik aku tp dia ckp da nk msk dewan..erm aku xsalahkan dia cz dia pn serba salah...ini adalah ksilapan aku..jd biar la aku tggung...last2 dia bg idea suh aku pnjam moto dgn Z...aku pn pergi la mnta...dgn keadaan jiwa bercelaru, aku telah dimarahi oleh kwnku cz tlalu menekan dia suh bg dgn cepat..skali lg aku tlh wt ksilapan..aku sedar nk pinjam brg org bkn la mdh..n aku sdar aku telah myusahkan kwn2 aku dlm pmasalahan aku...tp perlu diingat dlm keadaan tdesak, seseorg mgkin mlakukan ape2 saje tnpa bfikiran waras...tp syukur alhamdulilah la dia akhirnya bg moto dia kt aku...thank n sori cz myusahkan ko..

Dlm perjalanan ke dewan exam, aku xmpnyai mslh tetapi bla aku smpai dewan exam..aku mpunyai mslh cz aku da xnmpk kwn2 aku..diorg smua da msk dewan..jd tpaksa la aku cri sndiri di mna tmpt exam paper aku...nasib baik ade pgawas yg btugas yg mbantu aku mcri tempat aku mduduki exam...thank n sori cz myusahkan..

Akibat jiwa yg tertekan n fikiran celaru..aku xdpt mjawab dgn smpurna paper td..lastly aku harap aku lulus la paper ni wlpn bkn lulus dgn cemerlang..insyaAllah

Comments Links to this post
Powered by Blogger | Converted by BloggerTheme