No TiTLe, PK la SNdirI..

Salam sejahtera semua..ape khbar korang smua?? aku harap korang smua sihat n berbahgia bsama org yg tsayang.. pada waktu ini, jam menunjukkan pukul 2 pagi tetapi mataku belum btl2 mgantuk..hari ni merupakan hari pembebasan@kemerdekaan aku daripada exam..aku tsangat tension cz paper last aku xleh nk jwb dgn penuh kyakinan cz aku tsilap spot soalan..e2 la padahnya study last2 minute n harapkan soalan spot tp aku harap aku dpt mcapai target pada sem ni..hal ni cz sem2 lepas result aku amat mgecewakan..kwn2!! doakan aku bjaya erk..

Seperti korang kthui, aku bkn la seorg penulis yg baik..jd bnyk la kelemahan n kekurangan yg aku miliki..kenyataan ni adalah btl kerana status aku sbgai seorg pelajar..knpa aku berbicara begini??..mgikut pemerhatian aku, istilah pelajar merujuk kepada seseorg yg menuntut ilmu bg perbaiki kelemahan n kekurangan yg tdapat pada diri sndiri..btl kata org, tanpa ilmu kita akan mjadi insan yg lemah n mgkin dipandang rendah oleh org lain..dlu aku pernah berbahas dgn kwn aku ttg satu kenyataan yg aku keluarkan iaitu manusia dilahirkan bodoh..mgkin kenyataan aku e2 adalah kasar tp aku xtau bagaimna nk myatakan kenyataan tersebut secara halus..berbalik kepada perbahasan td, tnyata aku silap dlm mtaksir n mgeluarkan kyataan tersebut....mgikut pendapat seorg kwn aku iaitu S, dia mgatakan manusia xdilahirkan bodoh cz ia dpt dilihat dlm Al-Quran n al- Hadis. selain itu, kenyataan manusia dilahirkan bodoh dpt disanggah dgn merujuk pada waktu kita mjadi bayi. semasa bayi, manusia telah dianugrahkan Allah s.w.t akan bahasa dgn cara tsendiri..cnthnya dpt dilihat ketika bayi lapar, dia akan menangis. pkara ni jelas menunjukkan manusia e2 xdilahirkan bodoh..tp dr mnanya terhasilnya istilah bodoh?? mgikut pendapat S, istilah bodoh terhasil drpd ciptaan manusia yg cerdik n aku bstuju dgn pndpt dia..hasil kajian yg telah dijalankan aku sndiri, aku telah melihat manusia perlu mgalami proses pembelajaran ilmu n sosialisasi untuk mjadi insan yg smpurna.... ilmu pula boleh dibahagikan kepada 2 iaitu ilmu dunia n akhirat..kedua2 ilmu ni harus bergerak secara seiring atau seimbang demi memenuhi tuntutan peribadi n agama..di sini aku ingin mgucapkan jutaan terima kasih kpda S kerana sudi bkongsi pendapat dgn aku..(thank,arigato sari mas,sey shye,terima kasih,vanikam)

Sebelum terlupa, aku skrg dlm proses untuk belajar bagaimna mentafsir sifat2 pada manusia..Awas kepada kwn2 aku cz korang akan mjadi bahan eksperimen aku..hehe..sbnrnya aku ingin mgkaji diri sndiri tp ia kurang praktikal cz kdg2 kta xsdr akan kekurangan yg tdpat pada diri sndiri..skrg aku tgh blurr untuk mcari pndekatan @ method yg boleh digunakan untuk wt kajian ini..klu korang ade idea, korang leh cntat aku kt YM..ok la d c2 saje la coretan aku pada pagi ni..yg baik dtgnya dr Allah swt n yg buruk dtgnya dr kelemahan aku sndiri..Assalamuaikum w.b.t

Comments Links to this post

HoBI..

Hari ni aku nk bcakap pasal hobi..smua org thu kn ape e2 hobi? bg pendapat aku, hobi ialah satu aktiviti yg mjadi favourite aku pada time aku free..tuk pngethuan, aku mpnyai bnyk hobi n hobi aku sering btukar2 mgikut tmpt aku stay..antara hobi aku jika aku duk umah ialah meronda kampung dgn motor kesayangan aku..bkn sebuah dua kmpg yg aku ronda..kadang2 smpai 10 buah kmpg..huhu. klu nk thu, klu 1 hari aku xg ronda kmpg, aku rsa cam xlengkap je hari 2..sampai mcm 2 skali..smpaikan ade kwn aku ckp aku ni cam tuk penghulu yg mjaga kmpg n xkurang jgk ckp aku ni bekerja dgn JUJ (Jabatan Ukur Jalan). eh ade ke jabatan ni kt Malaysia..hihi

Hobi kedua aku ialah memancing ( bkn memancing popuan tau..hehe). kawasan memancing yg paling aku ska adalah kt pinggir laut (atas batu Pengkalan kuala Ta'ba, sempadan Mlysia-Thai)...jarak umah aku ke tempat ni mgambil msa lebih kurang 45 minit dgn motor...aku ska kwasan ni cz hasil tangkap yg aku perolehi agak memuaskan...antara ikan yg mjadi buruan aku ialah ikan kempas, belanak, kerapu dan kintan..umpan yg aku gna ialah anak udang laut..cz memancing mejadi hobi aku, aku snggup bbelanje besar untuk mbeli pkakasan..antara pkakasan tuk memancing adalah seperti joran, kekili, timah, mata kail, pelampung, umpan plastik dan bnyk ag la..klu nk senarai, tkt xckp ruang lak..huhu..selain kawasan pinggir laut, aku juga gemar memancing kt sungai kelantan..antara buruan aku kt kawasan e2 ialah udang galah..

Hobi aku yg ketiga ialah picnic..antara kawasan yg mjadi kegemaran aku tuk picnic ialah kt kawasan pntai Tok Bali, Kelantan. tuk e2, aku penah myewa chalet kt Permai Beach Resort dan Muara Bearch..dalam byk2 kawasan chalet, aku sgt ska kawasan kt Permai cz kwasannya mmg permai N sesuai tuk berkelah bsama family or kwn2..selain kawasan pantai, aku juga kerap pergi ke kawasan perkelahan air terjun N jeram..cnth tempat yg penah aku g ialah Jeram Linang, Jeram pasu, N Lata Tembakah..sbnrnya bnyk tempat ag tmpt yg menarik tp aku xpenah lg mengunjunginya..insyaAllah jika ada kesempatan aku akan pergi ke tmpt tsebut..

Hobi yg keempat ialah berjoging+ronda2+bgambar dalam kawasan Universiti Malaya..sbnrnya ini adalah hobi bru aku sejak 2 mggu kebelakangan ini..aku sangat enjoy terutama jika ade kwn yg turut serta dlm aktiviti ini..selain dpt myihatkan badan, ia dpt mgeratkan hubungan antara kwn…

Sebenarnya, seperti yg telah aku ungkapkan, aku mpunyai banyak hobi..antara hobi lain aku ialah berenang, main bowling, main game N merempit (kadang2 tp skrg da hmpir pencen..huhu)…ok la di c2 saje la coretan aku kali ini..sbnrnya aku bz dgn exam tp e2 la aku setiap sem mcm ni (buat2 xtau)..bkn pe xnk tension..huhu...study2, chayok n korang smua doakan aku bjaya erk..amin

Comments Links to this post

MaLaNG, ThAnK N SoRi..

Hari ni merupakan hari yg malang bg aku..nk thu x nape?? aku tbabas dlm buaian mimpi hinggakan aku xtsedar yg aku da tlewat tuk mhadiri exam..da la hari ni merupakan 1st paper aku exam tp sdh mbuat onar..

Sbnrnya xde la lewat sgt aku bangkit dr tdo cma aku mpnyai mslh pgangkutan tuk ke dewan exam..tba2 aku mjadi kalut n gelabah smcm cz jam menunjukan kol 8.15 sedangkan exam kol 8.30..ni la 2nd aku hmpir tlewat tuk exam gara2 ska tdo sblh pg..huhu..dlu kjadian ni penah tjadi kt aku msa f3..msa 2 aku mduduki exam PMR tp alhamdulilah aku dpt cntrol keadaan msa 2..

Erm berbalik pula kepada kisah hari ni..dlm kekalutan tuk ke dewan exam..jiwa n perasaan aku tba2 mjadi kcau..kepalaku bpusing2 mcari jalan tuk pergi ke dewan exam dgn cepat..aku cba cntat kwn aku tp dia da ade kt sna...aku cba pujuk dia dtg amik aku tp dia ckp da nk msk dewan..erm aku xsalahkan dia cz dia pn serba salah...ini adalah ksilapan aku..jd biar la aku tggung...last2 dia bg idea suh aku pnjam moto dgn Z...aku pn pergi la mnta...dgn keadaan jiwa bercelaru, aku telah dimarahi oleh kwnku cz tlalu menekan dia suh bg dgn cepat..skali lg aku tlh wt ksilapan..aku sedar nk pinjam brg org bkn la mdh..n aku sdar aku telah myusahkan kwn2 aku dlm pmasalahan aku...tp perlu diingat dlm keadaan tdesak, seseorg mgkin mlakukan ape2 saje tnpa bfikiran waras...tp syukur alhamdulilah la dia akhirnya bg moto dia kt aku...thank n sori cz myusahkan ko..

Dlm perjalanan ke dewan exam, aku xmpnyai mslh tetapi bla aku smpai dewan exam..aku mpunyai mslh cz aku da xnmpk kwn2 aku..diorg smua da msk dewan..jd tpaksa la aku cri sndiri di mna tmpt exam paper aku...nasib baik ade pgawas yg btugas yg mbantu aku mcri tempat aku mduduki exam...thank n sori cz myusahkan..

Akibat jiwa yg tertekan n fikiran celaru..aku xdpt mjawab dgn smpurna paper td..lastly aku harap aku lulus la paper ni wlpn bkn lulus dgn cemerlang..insyaAllah

Comments Links to this post

KeKaSiH GeLaP...

Ok let's talk about kekasih gelap ku. ape e2 kekasih gelap?? ape yang aku thu, kekasih gelap bukan lah membawa maksud kekasih kita tu hitam manis atau gelap sikit daripada kita. Kekasih gelap membawa erti kekasih yang dipunyai oleh kita atau kita yang menjadi kekasih nya terpulang lah, yang tidak diketahui oleh sesiapa pun. Dalam bahasa mudah dan senang 'skandal' bunyi macam kasar. Kalau dalam bahasa yang lebih halus, tu la.."kekasih gelap". Kalau kita selalu panggil spare tyre. kenapa perlu ada kekasih gelap? Sebab kehendak manusia secara fitrah nya Allah jadikan tak terbatas. Bezanya kita teruskan atau tidak atau kita tunaikan atau tidak je kehendak kita tu.

Salah ke ada kekasih gelap? Salah pun ada, tak salah pun ada (serba salah la..huhu). Sendiri lah korang jawab. Tapi percaya atau tidak, kekasih gelap ni sebenarnya semakin dah diterima dalam masyarakat. Even org akan cakap "ala biasalah....." fuhhhhhh dasyat dunia sekarang nih. Tapi ini lah hakikat. Suami org ada girlfriend dan isteri org ada boyfriend. Selain 2 ia tjadi jgk kt dak2 remaja skrg ni..ade yg nk jd playboy n playgirl..

Kadang-kadang masyarakat dah lali. Benarlah nafsu itu adalah peperangan yang besar. Sebenarnya aku pun penah mgalami situasi ni dlu, aku betul2 minat giler kt sorang dak popuan tanpa pengethuan sape2 tp 2 la mgkin xde jodoh antara kitaorg..huhu..lastly aku nk bgthu, korang smua kna la bsyukur dgn ape yg korang ade..

Comments Links to this post

SaJaK KaWaN..





Apa erti kawan ?
Jika tidak suka menolong .
Apa erti kawan ?
Jika asyik bermasam muka .
Apa erti kawan ?
Jika kejujurannya dipertikaikan .
Apa erti kawan ?
Jika tiada rasa sayang .
Apa erti kawan ?
Jika tiada belas kasihan .
Apa erti kawan ?
Jika kebaikan tidak dinilai .
Apa erti kawan ?
Jika diri tiada teman ....

Comments Links to this post

PenDEngaR YaNg BAik..

Salam sejahtera smua..pada malam ni aku tlh mdapat satu idea untuk bkongsi dgn korang smua..sperti korang tau, aku bkn la pnulis yg baik, jd aku hrp korang xboring la bca coretan aku ni..hehe..

Dalam kajian yg tlg dilakukan, didapati bahawa mereka yang bjaya dalam hidup hampir semuanya merupakan seorang komunikator yang bkesan dan mjadi pendengar yang baik. Terdapat dua sebab utama kenapa kita mesti mengetahui rahsia untuk menjadi pendengar yang baik. Pertamanya setelah korang sanggup mendengar dengan baik, korang mempelajari apa yang korang tidak ketahui selama ini. Memang benarlah bahawa selalunya kita tidak ketahui kelemahan dan kekurangan yang ada pada diri kita sendiri. Kita lebih mudah menangkap dan melihat kelemahan orang lain.

Kedua, manusia hanya mengutamakan mereka yang menjadi pendengar yang baik. Lebih-lebih lagi di tempat kerja dan mana-mana organisasi mengutamakan orang yang mudah mendengar arahan, patuh dan bertindak pada arahan. Di rumah pula kita kan lebih sayang dan mudah berbicara dengan ahli keluarga yang 'suka mendengar cakap' berbanding dengan 'ahli keluarga yang susah mendengar cakap'.

Mereka yang mempunyai kemahiran komunikasi yang baik terdiri daripada mereka yang tahu bila dia perlu memperkatakan sesuatu, dan bila pula masanya untuk diam dan menjadi pendengar yang baik. Bila waktu diam dan mendengar dan bila pula memberi peluang orang lain bercakap. Oleh itu, mendengar yang baik bermaksud satu proses mencerap dan merakam butiran kata-kata atau ucapan daripada sumber atau si perucap sambil memikirkan apakah yang perlu diberikan perhatian, mana perkara pula yang perlu diketepikan. Juga pendengar yang baik mengutamakan tindakan yang perlu diambil hasil daripada mendengar atau mencerap itu.

Antara langkah untuk mjadi pendengar yg baik ialah (1) wujudkan suasana yang mesra dalam perbualan atau interaksi. (2) dengar dengan teliti apa yang sedang diperkatakan. (3) berikan perhatian sepenuhnya n berikan 'eye-contact' atau kontak mata. (4) lihat tepat ke dalam anak matanya n anggukan kepala sebagai tanda gerak balas korang. (5) Cuba selami perasaan orang yang sedang bercakap dan hayati ceritanya. (6) Ubah mimik muka korang seiring dengan perkara yang dipertuturkan. Misalnya, jangan pula sesuatu perkara yang sepatutnya anda terkejut tetapi anda buat tidak tahu pula. (7) Elakkan dari mengkritik, jangan menyampuk dan memotong cerita yang belum selesai. (8) Susuli dengan soalan-soalan sebagai tanda yang anda memang mendengarnya dengan penuh minat. (9) Ulangi apa yang dibicarakan sebagai tanda anda faham atau untuk memastikan apa yang anda fahamkan itu betul.

Untuk menjadi seorang yang mempunyai kemahiran sosial yang baik, korang perlu mempraktikkan kaedah yang diberi di atas setiap hari sehingga ia mula menjadi tabiat baru korang. Mungkin di peringkat awal kita agak janggal dan canggung melakukannya. Namun lama-kelamaan akan membuah hasil yang di luar jangkaan anda sendiri. Untuk itu korang perlu juga membuat latihan seperti dalam menjawab telefon di mana kita mesti membalas cakap dengan menjawab, "Ya… eh… aha, " dan sebagainya. Atau gunakan kaedah bercakap sendiri dan menghadap cermin sambil melihat watak dan raut muka korang sendiri seolah-olah korang sedang mendengar. Atau perhatikan mereka yang mempunyai sifat pendengar yang baik ketika mereka berbual atau bersembang.

Jika usaha ini dijalankan secara serius, insya-Allah ia akan mendatangkan hasil. Rakan-rakan mula menjadikan korang teman karibnya. Orang bawahan korang mula menghormati korang sebagai ketua. Begitulah berkuasanya bila korang mahu menjadi pendengar yang baik. korang akan mula disenangi dan disegani.

Comments Links to this post

HuBunGAn PLatOnik

Apa itu platonik? Maksud platonik yang aku faham ialah hubungan persahabatan di antara lelaki dengan perempuan yang sangat akrab tanpa wujudnya perasaan cinta..mereka akan berkongsi segala rahsia, bercerita apa sahaja, sentiasa bersama berdua..erm mmg ade hubungan ini, cuma payah tuk kita temui sebab kita sendiri tau, bila lelaki dan perempuan bersahabat dengan rapat, biasalah salah sorang daripadanya tidak mustahil akan berputik cinta dalam hatinya..

Aku ada seorang teman yang terbabit dalam platonik.Tak ada rasa apa-apakah di hati? itu soalan aku kepada dia. Jawapannya yang diberikan pada aku cukup jelas."Tak wujud perasaan tu,susah nak tukar perasaan itu menjadi cinta cz dah tertulis dalam hati - sahabat karib."Kalau suatu hari nanti bertukar,macam mana pula?Aku soal lagi.Sengaja nak menguji.Dia senyum tapi riak wajahnya masih tenang."Kalau itu dah takdir,apa nak dikatakan lagi, cuma rasa macam tak seronok plak cz dah terbiasa sebagai sahabat,then tetiba je tukar status n mesti rasa janggal sangat."


Tiada langsungkah perasaan cinta? Mungkin juga tiada - jika persahabatan itu teramatlah suci. Sejak dari mula telah tersemat di dalam hati yang dia hanya sahabat.Tidak lebih dari itu.Dan 'treatment' yang diberikan adalah layanan seorang sahabat kepada sahabat.Kadangkala kita terlupa,persahabatan antara lelaki dan perempuan,jika kena caranya,akan lebih bertahan lama berbanding menjalin hubungan cinta.

Itu salah satu alasan mengapa mereka yang terlibat dalam platonik, akan menolak untuk menukar status mereka daripada sahabat menjadi kekasih. Bimbang bila mula bercinta, ada kelakuan yang perlu dibataskan,ada perkataan yang perlu ditapis,ada rahsia yang perlu disimpan hanya untuk menjaga hati pasangan.Sikap terbuka atau berterus-terang dalam persahabatan dan percintaan ada perbezaannya.Fikirkanlah.

Tetapi tidak hairan jika ada juga platonik yang menjadi cinta. Bukan sesuatu yang mustahil, kerana gelojak di hati siapalah yang dapat menahan. Hubungan itu akan menjadi lebih bermakna,kerana sudah saling faham-memahami antara satu sama lain. Keserasian sudah wujud sejak sekian lama.

Comments Links to this post

WaLk FoR ChaRIty 2008

ni la geng power ranger tp tlebih sorg lak..hehe...
ni la kngan aku dgn geng n sorg 4rener dr somalia..
ni la geng2 yg xleh nmpk camera..msti nk wt pose pnya..huhu..yg jd mngsa aku cz aku la yg jd cameraman..
klu korang nk knl sape pgarah projek ni, cba korang cr sape angkat tgn..hehee..pic ni diambil sblm pserta dilepaskan..
erm ni la peserta yg tlh dilatih mggunakan kuasa 'kuapoheko' dr Sang Goku..hahaha..
aku nk blaja gak tp mak aku xkasi..waa
ni plak diorg ngah blaja teknik nk terbang..

Pada ari ni aku nk knlkan korang dgn projek yg dianjurkan oleh kolej aku..aku rsa projek ini agk bjaya la cz mdapat smbtan yg mgalakkan dr warga UM...projek ini dinamakan 'walk of charity'...tujuannya adalah tuk mgutip derma bg umah anak2 yatim..motto projek ni adalah bjalan smbil bramal..tuk lengkapkan gmbran ttg projek ni, aku dh lampirkan post2 menarik peserta2 yg tlh myertainya..enjoy...

Comments Links to this post

FEsKinA SeSi 2007/2008

Ini adalah 2 org yang tlh myertai pertandingan Feskina..jd ktaorg posing la dgn diorg sbgai kng-kngan..hehehe

Di sini aku xmlepaskn pluang tuk bgmbr bsama kwn2 yg tlh join projek feskina ni iaitu cik ros, jaja n gee..sbnrnya aku tlibat dlm projek ni scra xlgsung cz aku prlu mrakam stiap pgerakan aktitiviti ini tuk kelab aku iae2 kelab dokumentasi...
ape e2 feskina?? ia adlh sngkatan dr pktaaan festival kinabalu (anjuran Kolej Kediaman Kinabalu)..aktiviti yg dijalankan pada wk2 e2 ialah pertandingan tarian tradisional antara seklh2 area Kuala Lumpur...smbutan amat mgalakkan cz hadiah utama adlah rm1000..bnyk 2..hehehe

Comments Links to this post

8thPLOraCe 2007


Tuk pgthuan korang smua..msa ni spttnya aku kna jga check point je..tp tba2 aku telah diberikan amanah yg lain..nk tau x amanah 2?? aku kna jd cameraman la..huhu..pnt giler jd cameraman..
pesal tau?? aku tpaksa blari bsama pserta la..smpaikan pserta heran tgk aku n ade 1 group 2 tya aku pserta gak ke...wah benggangnya aku msa 2..
tuk pgthuan korang gak, aku ni sbnrnya cameraman kolej tp dalam bnyk2 projek yg aku rakam, projek ni la yg plg memenatkan aku...nsb baik aku xdemam je..huhu...
korang bygkan la aku tpaksa blari smbil mmegang handycam...agak2 korang cmner erk?? msti ssh kn..
di sini gak aku nk pecahkan rahsia aku sndiri...msa aku blari dlm hutan smbil mmegang handycam, aku tsepak akar pkok lalu aku myembah bumi...nsb baik la handycam yg aku pgg 2 xde pe2...klu x tpaksa aku byr blk kt kolej rm2000...waaaaaaaaaaaaaaaa...xnakkkkk
wlau cmner pn aku kira bpuas ati la cz di sini aku dpt bnyk pgalaman...xde pe yg lbh bnilai dr pgalaman kn?? (btl ke statement ni)...hahaha
pepun tahniah la kt krew 8thplorace cz bjaya menerima anugerah projek tbaik 2007 kolej kediaman Kinabalu..



Comments Links to this post

ImPiAN MaK aYAh...


Dlm mnempuh pelbagai onak n duri, ku tempuh jua demi mgenggam segulung ijazah...
mesti korang tau kn cmner pgalaman blaja...
ade yg memenatkan (mcm nk tkuar otak dr kepala..huhu)
tp ade yg mhiburkan (bla dh fhm la dgn pe yg korang blaja)
tp yg plg best dpt bknlan dgn rmai kwn2 kn..hehee

Comments Links to this post

assalammualaikum w.b.t

Syukur ke hadrat ilahi cz ari ni aku dpt create blog aku sndiri..erm da lma aku tgk org create blog sndiri tp aku bru jew nk wt..huhu..aku sbnrnya xthu la pe kelebihan berblogger ni tp aku nk cba gak..cz aku sukakan cabaran yg bru..

aku harap korang jgn la gelakkan aku bla bca blog ni cz aku kn bru nk blaja..jd bnyk la kelemahan n kekurangan dlm blog aku ni...tuk pgethuan korang gak, aku ni xpndai la nk karang2 ayat wlaupun aku skrg study kt akademi pengajian Melayu (UM)..

erm klu korang nk knl aku,korang add la YM aku, ni email aku mr.beloved@yahoo.com.my

Comments Links to this post
Powered by Blogger | Converted by BloggerTheme