Jom Tukar Domain Blogspot Kepada co.cc..


Assalammualaikum dan salam sejahtera.
Pada kali ini, terdetik dalam hati aku untuk membuat sedikit toturial untuk menukar domain blogspot..com kepada co.cc. Hal ini kerana ramai teman-teman yang bertanya mengenai domain terbaru aku yang kelihatan lebih ringkas dan mudah diingati. Baiklah ikutilah ‘step’ yang diberikan:

  • Fasa 1 : Register Account Dan Domain
1. Mula-mula create account dulu kat sini  www.co.cc


2. Pastu isi la borang tu elok-elok ye sampai la kat submit.

3. Lepas je submit, nanti akan terbukak la page nih


4. Korang klik kat 'getting a new domain'' tu ok

5. Masukkan domain yang korang nak dan klik 'check availability' cam kat gambar ni :

6. Lepas tu akan keluar pulak ni


7. klik kat continue registration tu dan bila siap akan keluar page ni


8. Korang kene set-up domain yang korang dah pilih tu dalam mase 48jam (2 hari). Kalau tak, diorang akan anggap korang batalkan registration tu. Jadi, klik jela kat 'set up' tu.

  • Fasa 2 : Pointkan Domain Baru ke Server Blogspot
Bende lain tak perlu kacau, kecuali zone record nih.

Langkah 1. Korang kene masukkan setup ni
Host : www.nameblog.co.cc
TTL : 1 D (value asal)
Type : CNAME
Value : ghs.google.com
Langkah 2. Pastu klik buton 'set up' lagi. Masukkan ni pulak
Host : akuebest.co.cc  --kat sini tak payah letak www (tukarkan akuebest kepada url   anda)
TTL : 1 D (value asal)
Type : A
Value : 216.239.32.21
Langkah 3. Ulang Langkah 2 dengan menukarkan Value kepada ni :
216.239.34.21
216.239.36.21
216.239.38.21
Hasilnye akan jadi macam ni :



Maka siaplah proses pointing domain :) Seterusnye setup kat blogspot pulak
 

**Berkenaan naked domain tadi (domain bogel?? haha!!) wajib pointkan naked domain (tanpa www) ke server blogspot (yang empat IP tu tadi) supaye nanti bile kite taip alamat domain, tak payah letak www pon die akan auto redirect ke alamat kite.
  • Fasa 3 : Tukar Nama Domain Kat Blogspot
1. Login ke Blogger. Navigate ke Dashboard -> Setting -> Publishing. Pastu klik kat 'switch to custom domain'


2. Lepas tu 'switch to advance settings'


3. Masukkan domain yang korang dah register kat co.cc td


4. Masukkan 'word verification' dan 'save settings'. Pastu akan keluar ni pulak


5. Yang ni korang cume perlu 'check' redirect tu je. 'Save settings'. Siap

jika anda mempunyai sebarang masalah, sila hubungi aku di mr.beloved@yahoo.com.my

p/s: coretan ini disumbangkan oleh blogzaika.co.cc

7 Response to "Jom Tukar Domain Blogspot Kepada co.cc.."

  1. credit pls ..

    sori bro..
    tlupa..huk2

    thnx.. blogger camni la yang kite mahu.. sharing is caring :)

    ok.sama2 kita bkongsi info..

    ainmohd. says:

    cam menarik ya.apa kelebihan kalau pakai domain?

    kelebihan yg plg ketara ialah domain co.cc lebih ringkas daripada blogspot.com

    adakah anda perasaan dgn perkara tersebut??hehe

    This comment has been removed by the author.
Powered by Blogger | Converted by BloggerTheme