Kes Jual Anak

Gambar Hiasan

Salam 1 Malaysia

Hari ini aku nak ceritakan satu kisah yang terjadi dalam segelintir masyarakat kita iaitu jual anak. Ini bukanlah satu kisah yang dogeng tetapi ia merupakan satu kisah realiti.

Anak adalah anugerah Ilahi. Kurniaan daripada Allah SWT kepada umatnya. Ibubapa harus bertanggungjawab dalam menjaga dan mendidik anak-anak mereka.

Berbalik kepada tajuk asal, di sini aku ada selitkan dialog tentang kes jual anak. Harap terhibur..:D

BAKAL MERTUA: "Anak makcik belajar tinggi kat oversea dulu. Makcik taknak letak harga. Tapi biarlah berpatutan. Selalunye yang belajar tinggi dalam lingkungan 20ribu. Tapi inilah satu-satunya anak perempuan makcik. Harap faham-fahamlah ye.. ".

BAKAL MENANTU: "Saya paham maksud makcik. Tapi saya harap makcik pun pahamlah ye. Kalau terlampau tinggi, terpaksa ditangguhkan nanti. Biarlah dicepatkan, biar jauh dari maksiat "..

BAKAL MERTUA: "Kalau kamu tak mampu, anak makcik ni bukan tak laku. Ada berderet lagi yang tengah tunggu. Kalau harga rendah, nanti apa pulak orang cakap."

BAKAL MENANTU: "Kalau makcik nak jual anak makcik macam jual kereta, kita buat macam ni. Sekarang jugak saya bayar DOWNPAYMENT 2ribu. Saya bawak balik anak makcik, malam ni saya TEST DRIVE dulu semua.. Kalau barang dalam semua bagus, jangan cakap 10ribu.. 12ribu pun saya berani letak. tapi kalau dah LEMAU, ENJIN pon tak bagus, anak makcik sekali dengan deposit tu makcik boleh simpan!

::perkahwinan tu bukan perniagaan
:D

Powered by Blogger | Converted by BloggerTheme